- Bleta és una Tablet que vol acabar amb les barreres digitals a què s’enfronten moltes persones grans quan utilitzen la tecnologia actual.
- La iniciativa solidària #Acércales, que durant la pandèmia va repartir més de 650 dispositius a 54 centres per connectar les persones aïllades amb els seus familiars, és l’origen de Bleta.
- El projecte va rebre diversos premis durant 2021, com ara el Primer Premi en Emprenedoria Social de Barcelona Activa, el premi DonaTIC o l’Scale Up Women. I porta facturats més de 50.000€ en menys d’un any de vida.
Barcelona, 23 de febrer de 2022. Bleta és una Tablet adaptada a la gent gran. Neix al juliol de 2021 amb l’objectiu d’acabar amb la barrera tecnològica que les separa de les noves tecnologies, creant una Tablet amb la qual poden estar entretingudes, estimulades i informades, utilitzant un sistema més senzill, i amb configuracions extra que puguin acomodar possibles dificultats visuals, auditives, cognitives i/o físiques.
El projecte de Bleta té el seu origen a l’inici de pandèmia. Al març de 2020, cinc estudiants de la UPC van crear la startup Eways, una empresa que tenia com a objectiu el reciclatge de residus electrònics en una economia circular. Però la Covid-19 va parar tots els seus plans. Es van confinar tots junts en una casa rural per continuar treballant el projecte, però aquest va fer un gir. “Durant les setmanes més dures de la primera onada, vam veure com molta gent gran ingressada a centres de salut o aïllada en residències no podia parlar amb les seves famílies. Ens van traslladar, des de diversos àmbits, la necessitat de poder disposar de Tablets i smartphones perquè poguessin posar-se en contacte i veure’s amb les seves famílies. I així vàrem arrencar #Acércales”, explica Xavi Gisbert, responsable de comunicació de Bleta.
#Acércales va ser una iniciativa voluntària amb què Eways va repartir més de 650 dispositius a 54 centres per connectar les persones aïllades amb els seus familiars. Els dispositius, que reparaven i reacondicionaven, provenien d’una campanya de donació de dispositius en desús. Aquest projecte va suposar el primer reconeixement del seu treball, ja que van rebre el Premi Acció Jove 2020 per a projectes desenvolupats amb motiu de la Covid-19, que va atorgar el Consell Comarcal del Baix Ebre.
La resposta a aquesta iniciativa va ser totalment positiva. I va aportar, a més, un feedback que va mostrar el camí a seguir. Els van parlar de la necessitat de disposar de lletres més grans, sons més alts, sistemes més senzills de fer servir… I van veure amb claredat que la tecnologia avança a una velocitat que no tothom pot seguir. Així que van decidir apostar per un projecte que trenqués amb aquesta bretxa digital cada vegada més gran amb la gent gran. I va néixer Bleta, una Tablet que parla el seu llenguatge i que està adaptada a les seves necessitats. “Volem reduir la seva frustració en l´ús de la Tablet”, afirma amb rotunditat Gisbert.
Bleta Solutions SL
Al juliol de 2021, el projecte es va convertir en l’empresa Bleta Solutions SL que ha facturat més de 50.000€ fins a la data i que, segons explica Gerard Pinar, COO de Bleta, “pretenem multiplicar per 5 aquest any”.
Bleta es defineix com un llançador d’aplicacions dissenyat especialment per a la gent gran, amb icones més grans i amb una experiència d’usuari intuïtiva perquè aprenguin a fer-la servir fàcilment. Ofereix un programari que admet les sis aplicacions més habituals com ara WhatsApp, Navegador, Youtube o jocs de memòria i entreteniment, i que es poden canviar per adaptar-se a les necessitats de cada usuari. A més, les altres apps que s’afegeixen des de Google Play Store queden organitzades en un menú per categories.
La Tablet Bleta es pot connectar a internet amb WiFi i dades 4G; pot fer trucades a telèfons amb targeta SIM i a través de WhatsApp i inclou totes les especificacions i accessoris necessaris.
Amb un servei addicional, Bleta inclou trucades il·limitades i dades 4G, la configuració de Whatsapp, assistència tècnica i subscripcions a contingut especial amb pel·lícules, música i molt més. Amb la tauleta i el servei Bleta, es persegueix eliminar les dificultats d’acompanyar una persona gran en el seu ús de les tecnologies digitals.
Tres premis en sis mesos de vida
Bleta ha vist reconegut el seu treball amb diverses premis durant 2021, com el Primer Premi en Emprenedoria Social de Barcelona Activa, que va celebrar la sisena edició al setembre passat. O els aconseguits pel seu CEO, Isabel García, que va rebre a l’octubre de 2021 el premi DonaTIC a la categoria Revelació i al novembre va guanyar el Pitch Competition de Scale Up Women organitzat per Wayra i Attico Ecosystem.
Per arribar amb més rapidesa als sectors d’interès, la startup catalana col·labora amb entitats del sector com el Col·legi de Metges de Barcelona, Cincuentopía o Vermut, entre d’altres. I per poder ser els primers del mercat i poder impactar positivament en el nombre més gran de persones possibles, Bleta està en una ronda d’inversió on busca inversors interessats i sensibilitzats en la problemàtica de la bretxa digital. El seu objectiu és connectar amb una persona amb experiència, que pugui complementar els rols tècnics i de màrqueting de l’equip fundador amb un altre tipus de coneixement rellevant per a Bleta, i que pugui obrir portes al mercat sènior o de salut.
Per a més informació: www.bleta.io