El cervell i el cor lector

  • Montserrat Garcia, creadora i directora de Glifing, participa en el cicle de Xerrades Éxito Online, organitzat per la Revista Colegio a Argentina. I estarà també com a ponent al 10è Congrés DISFAM a Palma de Mallorca. 
  • La lectura és un fet cultural tan enorme que no aconseguir-la és una tragèdia. Tenir cura de cor lector es converteix, llavors, en una obligació per als adults encarregats que els nens adquireixin habilitats lectores.
  • A Glifing es diu que “entrenen el cervell per cuidar el cor”. I ho fan detectant i tractant les dificultats de lectura, com la dislèxia.

Barcelona, ​​12 de novembre de 2020. Montserrat Garcia, Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, ​​i creadora i directora de Glifing, ha estat convidada a participar en les Xerrades Éxito Online, organitzades per la Revista Colegio a Argentina. La seva xerrada, realitzada l’11 de novembre, va girar al voltant de la detecció i tractament de les dificultats de lectura i la dislèxia. I va parlar àmpliament del “cor lector“.

Glifing estarà present també en el 10è Congrés DISFAM (Associació Dislèxia i Família), que se celebra el proper diumenge 15 de novembre a Palma de Mallorca de manera online. Montserrat Garcia ha estat convidada com a ponent per parlar sobre el tema “Entrenar la lectura per afrontar la dislèxia”. I, aprofitant el congrés, Glifing farà públic l’acord a que han arribat amb DISFAM, a partir del qual tant les associacions com els usuaris finals podran gaudir d’unes condicions molt especials per a la utilització de Glifing.

Garcia és autora de el llibre “Glifing: com detectar i vèncer les dificultats de la lectura”, publicat per l’Editorial Horsori (Barcelona, ​​2016). En el pròleg del llibre, l’autora parla del Cor Lector, perquè com ella explica “sense emoció no hi ha cognició. I perquè una emoció que bloqueja és un cervell paralitzat“.

A Glifing es treballa des del nou paradigma de la plasticitat cerebral, basat en l’entrenament de les operacions cognitives subjacents al fet lector. I es refereixen al cervell lector per parlar de les estructures cerebrals implicades en la lectura, en les àrees concretes del cervell que s’activen quan llegim, i de les connexions neuronals que s’estableixen entre elles.

Però més enllà dels aspectes neurobiològics, la lectura constitueix la base de la transmissió cultural de la nostra espècie. A més de ser vehicle de coneixement, té un eco emocional significatiu per tot allò que implica, un eco emocional tan important que, des de Glifing, parlen d’un cor lector.

Amb el domini de la lectura, els nens es converteixen en petits exploradors de les seves pròpies possibilitats. Els nens que gaudeixen d’un fàcil i natural accés a la lectura es troben, de sobte, davant d’un món infinit de coneixement i oci. La lectura és un fet cultural tan enorme que no aconseguir-la és una tragèdia. La seva desconnexió, la seva impossibilitat de penetrar en aquest món de paraules escrites, plenes de màgia i secrets, els bloqueja el pas i els fereix. I això és el que succeeix amb la dislèxia i altres dificultats de comprensió lectora. Per la qual cosa, tenir cura del cor lector es converteix en una obligació per als adults que estan a càrrec d’aquests nens.

El primer pas per tenir cura del cor lector és comprendre els complexos mecanismes que hi ha darrera de la lectura i, per tant, entendre la dificultat que pot amagar aquest fet. És important saber que no poder llegir és una incapacitat com la de la miopia, que no depèn de la voluntat de l’infant, sinó de la seva configuració cerebral.

A Glifing els agrada dir que “entrenen el cervell per cuidar el cor”. De fet, els estudis mostren que els entrenaments funcionen. Cal veure i conèixer les dificultats de cada nen, per saber què se’ls ha de demanar i donar, per conèixer el punt de partida des del qual construir el seu camí d’aprenentatge. I, a partir d’aquí, només cal centrar-se en les possibilitats: buscar les habilitats i competències, i exaltar-les, il·luminar-les, fer-les evidents, animar-les, encoratjar-les i potenciar-les.

Montserrat Garcia diu que “tot el que fem a Glifing, tot el que hem fet i tot el que farem va destinat a tenir cura del cor, entrenant el cervell de forma lúdica i mirant als nens amb mirada possibilista“.

Què és Glifing?

El mètode Glifing va néixer per atendre els nens amb dificultats de lectura. Però l’èxit de la plataforma va demostrar, poc després, que és òptim per a tots els nens en edat d’aprendre a llegir, ja que permet detectar problemes de lectura des de l’inici, abans que el nen comenci a tenir fracàs escolar.

L’entrenament es realitza amb un ordinador o tauleta, fent de la lectura un joc. Dedicant entre 15-20 minuts, durant quatre sessions a la setmana, el nen treballa amb Glifing la seva capacitat lectora mentre juga. El programa permet treballar, a més, habilitats cognitives com la memòria, l’atenció, així com la comprensió lectora.

 El programa es converteix en una eina que dota les escoles de recursos per fomentar l’adquisició de competències bàsiques en lectura i escriptura. A més de treballar de forma directa amb els escolars amb dificultats lectores, ja sigui a les escoles, gabinets de reeducació, associacions, fundacions, hospitals…

Glifing va veure reconegut el seu treball, al mes d’abril, en rebre el segell de PIME INNOVADORA, un reconeixement, per part del ministeri, que avala el fet que Glifing està innovant en tecnologia aplicada a l’educació.

Per a més informació: http://www.glifing.com

 

 

 

 

 

share