El Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ s’aprova a la Diputació de Barcelona

  • El Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ té l’objectiu de garantir el dret de tota persona a relacionar-se, a gaudir de la companyia i del suport d’altres individus.
  • Un grup de voluntaris, Som Base, impulsa aquest reconeixement d’un nou Dret Humà entre les institucions, com a pas previ perquè sigui reconegut com a un Dret Humà Universal a través de la ONU, i ho vol fer amb el consens unànime de tots els grups polítics i socials.
  • Aquesta iniciativa s’ha presentat al Congrés dels Diputats de Madrid on està previst presentar i aprovar una PNL en el Ple del Congrés; s’ha aprovat una Declaració Institucional a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Barcelona; i s’estan preparant les dels Ajuntaments de Sabadell i de L’Hospitalet de Llobregat.

Barri de Gràcia de Barcelona, 2 de juny de 2021. L’Associació Som Base (www.sombase.cat), formada per voluntaris polítics, va encetar, a finals de 2019, la redacció d’un projecte pioner per garantir el Dret a l’Acompanyament Afectiu, conegut com a DA+ (www.daplus.org). Aquest dret manifesta que totes les persones tenen dret a relacionar-se i a ser tractades amb afecte. A sentir-se acompanyades i a que aquesta relació, entre iguals, sigui afectiva: lliure, bilateral, directa, respectuosa i consentida”.

Som Base treballa pel reconeixement d’aquest dret a tots els nivells: local, nacional i internacional; i aconseguir que sigui reconegut com a Dret Humà Universal.

Compareixença al Congrés dels Diputats i Proposició No de Llei

Després de molts mesos de treball i d’haver aconseguit el reconeixement i adhesió de múltiples entitats i federacions socials de referència, així com la complicitat de tot l’arc polític, el passat 22 de febrer, Maurici Blancafort, advocat i voluntari d’Amics de la Gent Gran des de fa més de 30 anys, un dels fundadors i coordinador de Som Base, va comparèixer davant la Comisión de Asuntos Sociales al Congrés de Diputats per donar a conèixer el Dret a l’Acompanyament Afectiu, el DA+. Va instar a tots els grups parlamentaris a presentar, per primera vegada amb el consens unànime, una Proposta No de Llei (PNL) per ser aprovada en el Ple del Congrés, reconeixent així el DA+, i obrint el camí cap a que pugui ser reconegut com a Dret Universal.

La presentació de la PNL al Congrés està prevista per al 15 de juny, quan es debatrà en el ple del Congrés.

Declaració Institucional a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Barcelona

En la mateixa línia, en el Ple de l’Ajuntament de Barcelona del 30 d’abril es va aprovar una Declaració Institucional de reconeixement del DA+. Amb el consens de tots els grups municipals, es va portar el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ al ple municipal, per tal que Barcelona, donat que el DA+ neix al barri de Gràcia de la ciutat comtal, fos la primera ciutat que reconegués aquest dret en la ciutadania i es treballi en l’elaboració d’una normativa que garanteixi el seu compliment.

La presentació de la Declaració Institucional a l’Ajuntament de Barcelona va marcar l’inici perquè el DA+ arribi a les institucions municipals de tot el país. Així, la Diputació de Barcelona va aprovar una Declaració Institucional a favor del DA+ el passat 27 de maig. I ja s’han iniciat contactes i gestions amb d’altres ajuntaments per presentar la Declaració Institucional sobre el DA+ als diferents plens municipals, com l’Ajuntament de Sabadell, que està duent a terme les accions per fer la presentació durant les properes setmanes, o el de L’Hospitalet de Llobregat.

També es vol presentar la proposta al Parlament de Catalunya, amb qui s’han iniciat els tràmits, una vegada constituït el govern; així com en altres cambres legislatives del territori espanyol.

Un Dret amb la complicitat social i política

En aquest camí cap a la implantació del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+, Som Base no està sola. Compta amb la complicitat d’altres associacions, entitats i persones amb un paper social rellevant, que veuen la necessitat d’aquest Dret. Entre aquests, es troben Amics de la Gent Gran, Avismón, Càritas, Creu Roja, Fundació Roure, Pere Tarrés, Fundació Mémora i les federacions FATEC, FCV i Tercer Sector, etc. Recentment, s’han afegit a aquest grup la Fundació Ajuda i Esperança, i la Fundació Affinity. Algunes d’elles participen activament en la iniciativa i diferents representants formen part del grup de treball, per tal d’elaborar objectius i treballar sobre el primer esborrany, ja disponible, per a una futura Llei del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+.

Un dels èxits del DA+ és comptar amb el beneplàcit de totes les forces polítiques, sense distinció de sigles, perquè “erradicar la soledat no desitjada en favor de l’Acompanyament Afectiu és cosa de tots”.

Un cop assolit el territori estatal, es vol dur el projecte a l’àmbit internacional a través de l’ONU, l’Organització de les Nacions Unides.

Què és Som Base

Som Base és una associació que neix a Barcelona a finals de 2017 amb la vocació d’influir en les polítiques que afecten a les persones. És un grup de voluntaris polítics que entenen que “amb l’acció social no és suficient per canviar la societat; que és necessari participar en les polítiques i en la manera d’exercir el poder i l’oposició per influir de forma decisiva”. Tracten d’allunyar-se dels interessos econòmics i personals per treballar en un pla de cooperació entre persones amb vocació de servir a la societat.

Per a més informació:   www.daplus.org     www.sombase.cat

share