Es presenta una Declaració Institucional sobre el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ al proper ple de l’Ajuntament de Barcelona

  • L’associació Som Base, formada per voluntaris polítics, impulsa el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ a l’Ajuntament de Barcelona i al Congrés de Diputats.
  • El Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ té l’objectiu de garantir el dret de tota persona a relacionar-se, a gaudir de la companyia i del suport d’altres individus.
  • Per primera vegada, un grup de voluntaris impulsa el reconeixement d’un nou Dret Humà entre les institucions, com a pas previ perquè sigui reconegut com a un Dret Humà Universal, i ho vol fer amb el consens unànime de tots els grups polítics i socials.

Barcelona, 27 de abril de 2021.  L’Associació Som Base (www.sombase.cat), formada per voluntaris polítics, va encetar, a finals de 2019, la redacció d’un projecte per garantir el Dret a l’Acompanyament, conegut com a DA+ (www.daplus.org). Aquest dret manifesta que “totes les persones tenen dret a relacionar-se i a ser tractades amb afecte. A sentir-se acompanyades i a que aquesta relació, entre iguals, sigui afectiva: lliure, bilateral, directa, respectuosa i consentida”. I Som Base treballa pel reconeixement d’aquest dret a tots els nivells: local, nacional i universal.

La presentació de la PNL al Congrés està prevista per  a mitjans de maig. En paral·lel, s’ha treballat per presentar una Declaració Institucional a l’Ajuntament de Barcelona, que es durà a terme el proper 30 d’abril, en el ple de l’Ajuntament. Amb el consens de tots els grups municipals i a instància de Junts Per Catalunya, es portarà el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ al ple municipal, per tal que Barcelona, donat que el DA+ neix al barri de Gràcia de la ciutat comtal, sigui la primera ciutat que reconegui aquest dret en la ciutadania i es pugui començar a treballar en l’elaboració d’una normativa que garanteixi el seu compliment. L’Alcaldessa de Barcelona, Sra. Ada Colau, serà l’encarregada de llegir la Declaració Institucional sobre el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+.Després de molts mesos de treball i d’haver aconseguit la simpatia de diverses entitats i federacions socials, i la complicitat de gairebé tot l’arc polític, el passat 22 de febrer, Maurici Blancafort, advocat i voluntari d’Amics de la Gent Gran des de fa més de 30 anys, com a representant de Som Base, va comparèixer davant la Comisión de Asuntos Sociales al Congrés de Diputats, a instàncies del PSOE, per donar a conèixer el Dret a l’Acompanyament Afectiu, el DA+. Va instar a tots els grups parlamentaris a presentar, per primera vegada amb el consens unànime, una Proposta No de Llei (PNL) per ser aprovada en el Ple del Congrés, reconeixent així el DA+, i obrint el camí cap a que pugui ser reconegut com a Dret Universal.

La presentació de la Declaració Institucional a l’Ajuntament de Barcelona marcarà l’inici perquè el DA+ arribi a les institucions municipals de tot el país. Ja s’han iniciat contactes i gestions amb d’altres ajuntaments, associacions de municipis i, en breu, es duran a terme també les presentacions de la Declaració Institucional als diferents plens municipals. També s’espera la constitució del nou govern per presentar la proposta al Parlament de Catalunya, així com en altres cambres legislatives del territori peninsular.

Un Dret amb la complicitat social i política

En aquest camí cap a la implantació del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+, Som Base no està sola, sinó que compta amb la complicitat d’altres associacions, entitats i persones amb un paper social rellevant, que veuen la necessitat d’aquest Dret. Entre aquests, es troben Amics de la Gent Gran, Avismón, Càritas, Creu Roja, Fundació Roure,   Pere Tarrés, i les federacions FATEC, FCV i Tercer Sector, etc. Algunes d’elles participen activament en la iniciativa i diferents representants formen part del grup de treball, per tal d’elaborar objectius i redactar un primer esborrany per a una futura Llei del Dret a l’Acompanyament DA+.

Un dels èxits del DA+ és comptar amb el beneplàcit de totes les forces polítiques, sense distinció de sigles, perquè “erradicar la soledat no desitjada en favor de l’Acompanyament Afectiu és cosa de tots”.

Un cop assolit el territori estatal, es vol dur el projecte a l’àmbit internacional fins a les Nacions Unides.

Què és Som Base?

Som Base és una associació que neix a Barcelona a finals de 2017 amb la vocació d’influir en les polítiques que afecten a les persones. És un grup de voluntaris polítics que entenen que “amb l’acció social no és suficient per canviar la societat; que és necessari participar en les polítiques i en la manera d’exercir el poder i l’oposició per influir de forma decisiva”. Tracten d’allunyar-se dels interessos econòmics i personals per treballar en un pla de cooperació entre persones amb vocació de servir a la societat.

Un dels fundadors i coordinador de Som Base és Maurici Blancafort, en Mau, voluntari social des de fa més de 30 anys a Amics de la Gent Gran, de la que va ser President, és voluntari polític, autor de diversos llibres i vídeos que analitzen la seva visió sobre el paper del voluntariat en la societat del S.XXI.

Per a més informació:   www.daplus.org     www.sombase.cat

 

share