- La Fundació Teràpia a Cavall és l’únic centre de fisioteràpia pediàtrica que ofereix serveis d’hipoteràpia a nens i nenes d’entre 18 mesos i 12 anys amb afectacions neurològiques.
- Les instal·lacions es troben a L’Ametlla del Vallès, a uns 30 km de Barcelona, i ofereixen una combinació única de contacte amb cavalls, fisioteràpia i entorn natural.
5 de novembre de 2018.- La Fundació Teràpia a Cavall (
FTAC neix al 2002 i és la realització del somni de la veterinària i fisioterapeuta Maria Teresa Llòria i Llàcer, que volia oferir els beneficis del moviment del cavall a aquelles persones que el necessitaven en el seu tractament terapèutic.
Al 2015, Ma. Teresa Llòria rep la certificació com a fisioterapeuta especialista en hipoteràpia per l’American Hippotherapy Certification Board, la qual cosa la converteix en el primer professional a Espanya i a Europa amb l’esmentada certificació. Observar les limitacions d’una sala tradicional de tractaments, unit al fet de desitjar combinar la seva passió com a veterinària, amb el coneixement adquirit sobre el moviment del cavall, el seu amor per la natura i la seva il·lusió per convertir-se en fisioterapeuta infantil van donar com a resultat la creació de la Fundació Teràpia a cavall, l’únic centre de rehabilitació que inclou el moviment del cavall i el seu entorn en les sessions de fisioteràpia per a nens amb afectacions neurològiques, i que ofereix un ambient on les persones puguin arribar a aconseguir els seus objectius terapèutics en un entorn lúdic.
En els seus inicis, la Fundació atenia a pacients de totes les edats, però en els darrers temps, FTAC s’ha especialitzat en nens d’entre 18 mesos i 12 anys amb diagnòstics com paràlisi cerebral, ictus, traumatisme cranioencefàlic, hemiparèsia o retards psicomotrius.
La hipoteràpia
La Fundació Teràpia a Cavall incorpora com a estratègies de tractament, el moviment del cavall, el que s’anomena Hipoteràpia, el Concepte Bobath i el joc en les sessions de fisioteràpia pediàtriques. Cada sessió està dissenyada per l’equip terapèutic, juntament amb el pacient i la seva família, per assolir els objectius terapèutics de cada nen.
La hipoteràpia és un tractament de fisioteràpia que fa servir la variació intencionada del moviment del cavall com una estratègia de tractament dirigida a millorar la funcionalitat. Aquest moviment és multidimensional i proporciona un impacte neurofisiològic en tot el sistema. La pelvis del cavall comparteix els mateixos plànols tridimensionals que la pelvis humana: de front cap enrere (anterior/posterior o flexió/extensió), de banda a banda (lateral) i de rotació. Rebre el moviment transmès per la pelvis del cavall (que dóna com a resultat la transferència de pes d’un maluc a l’altre, l’aparició de reaccions d’equilibri i la dissociació de cintures) ajuda als nens a desenvolupar les habilitats motores necessàries per a participar en les activitats de la seva vida diària.
Està especialment indicada per provocar canvis funcionals en nens que presenten alteracions neurosensoriomotores d’origen cerebral com l’ictus infantil, paràlisi cerebral, retard psicomotor, seqüeles de prematuritat, traumatisme cranioencefàlic o trastorn generalitzat del desenvolupament (espectre autisme), o patologies que provoquen alteracions del to muscular (hipotonia, espasticitat), problemes d’equilibri i coordinació, problemes del control postural, mobilitat reduïda, alteracions de la marxa o hemiparèsia, entre d’altres.
Perquè el tractament d’infants amb lesió neurològica que es recomana sigui complet, s’integra el moviment del cavall en el tractament de neurorehabilitació, combinat amb la teoria de la integració sensorial o altres estratègies de tractament, com el concepte Bobath. El concepte Bobath és un enfocament de valoració i tractament en nens amb paràlisi cerebral, que entén que la lesió neurològica compromet a la globalitat del nen, de manera que el tractament s’ha de fer des d’un equip interdisciplinari.
A més, la sessió d’hipoteràpia prepara el cos per la posterior continuació en sala o a l’aire lliure, perquè no s’ha d’oblidar que, el que Fundació Teràpia a Cavall està oferint és un tractament de fisioteràpia pediàtrica que, en cada cas concret, necessitarà uns exercicis terapèutics complementaris.
Activitats per a tota la família
Un dels objectius clau de la fundació és donar suport a tota la família. L’entorn privilegiat en el que es troba, el tracte amb els cavalls, les sessions individualitzades i la dedicació de l’equip de professionals i voluntaris fan que no només els nens i nenes es beneficiïn del tractament que reben, sinó que tota la família gaudeix de l’entorn natural en ple bosc. A més, hi ha un espai preparat per a famílies que vénen amb altres nens.
A banda d’això, FTAC organitza diferents activitats amb pacients, famílies, treballadors i voluntaris, on conèixer altres persones implicades amb la fundació i compartir experiències.
Darrerament, es va organitzar una castanyada en bicicleta en la que els infants amb discapacitat de la Fundació Teràpia a Cavall, les seves famílies i l’equip de voluntaris van celebrar una trobada ben especial en la que van canviar els cavalls per bicicletes per fer un recorregut de 3 kilòmetres, totalment accessible pel Pla de Llerona i els voltants del riu Congost.
Més informació: http://www.
Vídeo de presentació FTAC: https://www.youtube.com/watch?