Glifing posa en marxa una DEMO de la seva plataforma per combatre les dificultats de lectura.

  • Glifing és un mètode d’entrenament de la lectura en format lúdic, a través d’un programa d’ordinador, que, a més d’aprendre a llegir, permet detectar i tractar la dislèxia.
  • Montserrat Garcia, amb el suport de la Universitat de Barcelona, va crear Glifing per ajudar al seu fill amb dislèxia. Avui el mètode es troba a 22 províncies espanyoles i 9 països de tot el món.
  • Una DEMO Glifing, disponible en català, castellà i euskera, permet, a partir d’ara, provar el mètode abans de donar-se d’alta per poder utilitzar-lo amb regularitat i amb el seguiment professional adequats.

Barcelona, 21 de maig de 2019. El mètode Glifing, que consisteix en un entrenament sistemàtic de la lectura a través d’un programa d’ordinador en format lúdic ha creat una DEMO, per a que tothom que ho desitgi pugui provar la plataforma abans de donar-se d’alta.

Glifing és utilitzat per centres escolars, gabinets Educatius, hospitals, escoles rurals, associacions de diversa índole com les que atenen usuaris amb síndrome de down… que utilitzen el mètode tant per aprendre a llegir com per combatre les dificultats de lectura i comprensió lectora. El mètode es troba en català, castellà i euskera. Fa temps que Glifing es plantejava la necessitat de disposar d’un entorn DEMO que permetés a les famílies veure i provar la plataforma d’entrenament abans de donar-se d’alta, a fi d’entendre millor en què consisteix i com funciona. La DEMO ofereix la possibilitat de jugar diferents sessions d’entrenament i comprovar així com pot beneficiar en els progressos lectors.

La DEMO és una mostra de les més de 3000 sessions que ofereix Glifing per treballar la lectura i les habilitats que l’envolten. Comença amb una primera avaluació que situa a l’entrenat en la seva edat lectora i defineix el seu perfil lector. Aquesta és una de les claus de la personalització del camí d’aprenentatge, que respectarà el punt de partida i el ritme d’evolució de cada entrenat. L’entrenat escull el curs escolar i el tipus de sessió que vol veure: automatització de la lectura, comprensió lectora o ortografia.

Glifing basa el seu entrenament en el model de la doble ruta, que ens diu que el nostre cervell utilitza dues rutes per llegir: la ruta fonològica (mecanisme de descodificació i automatització), i la ruta lèxica, relacionada amb la lectura global. La ruta fonològica és lenta, però ens permetrà llegir qualsevol paraula; la ruta lèxica és la que ens conferirà velocitat i precisió. Les dues rutes juntes ens possibilitaran gaudir de la lectura i extreure el seu significat.

Montserrat Garcia explica que “la lectura és la base de qualsevol aprenentatge; per tant, els nens que tenen dificultats de lectura no aconsegueixen acabar adequadament l’escolarització”. I afegeix que “les dificultats de lectura no tenen res a veure amb la intel·ligència; simplement, hi ha nens als quals els costa molt la tasca de llegir. Si donem una atenció precoç podem evitar el fracàs escolar i la frustració en aquests nens”.

Què és Glifing?

Glifing és el resultat dels estudis que Montserrat Garcia, juntament amb la Universitat de Barcelona, va fer per ajudar al seu fill Mario, que patia dislèxia i estava experimentant un gran fracàs escolar. El mètode Glifing va néixer per atendre els nens amb dificultats de lectura. Però l’èxit de la plataforma va demostrar, poc després, que és òptim per a tots els nens en edat d’aprendre a llegir, ja que permet detectar problemes de lectura des de l’inici, abans que el nen comenci a tenir fracàs escolar.

L’entrenament es realitza amb un ordinador o tauleta, fent de la lectura un joc. Dedicant entre 15-20 minuts, durant quatre sessions a la setmana, l’infant treballa amb Glifing la seva capacitat lectora mentre juga. El programa permet treballar, a més a més, habilitats cognitives com la memòria, l’atenció, així com la comprensió lectora.

El programa es converteix en una eina que dota les escoles de recursos per fomentar l’adquisició de competències bàsiques en lectura i escriptura. A més de treballar de forma directa amb els escolars amb dificultats lectores, ja sigui a les escoles, gabinets d’educació, associacions, fundacions, hospitals… Glifing es troba a 22 províncies espanyoles i a nou països diferents: a banda d’Espanya, Andorra i Bèlgica (on Glifing és utilitzat per un centre que atén a nens amb l’espanyol com a llengua materna) van ser els primers països on va arribar Glifing. Xile i Argentina, els primers a Sud-Amèrica, i després van venir Uruguai, Panamà, Nicaragua i Mèxic.

Per a més informació: http://www.glifing.com

 

share