Empordàlia acull una exposició de Sara Dalmau

  • Per primera vegada les pintures de Sara Dalmau, fetes sobre dogues de roure i castanyer de velles botes de vi, es poden gaudir en un celler.
  • El proper 8 de febrer s’inaugura l’exposició De dins les botes, que es podrà visitar fins al 31 de març a les instal·lacions d’Empordàlia.
  • La pintora aposta, una vegada més, per les dogues de roure de les velles botes de vi que, amb el seu àcid tartàric, donen un aspecte tan peculiar a les dones de les seves obres.

Sara Dalmau presenta la seva setena exposició sobre dogues de roure de velles botes de vi. Porta per títol De dins les botes i es podrà visitar del 8 de febrer al 31 de març a Empordàlia, la cooperativa empordanesa, que reuneix els antics cellers cooperatius de Pau, Roses i Vilajuïga.

El proper divendres, 8 de febrer a les 17 hores es farà la presentació de l’exposició a Empordàlia. Durant l’acte s’oferirà un refrigeri i es projectarà el documental “Curioses Tradicions dels Antics Boters i Veremadors de Catalunya”. La inauguració comptarà amb la presència de la pintora, Sara Dalmau; el gerent d’Empordàlia, Simon Casanovas Parés; i el president de la cooperativa, Josep Blanch, entre altres convidats, clients i amics de l’artista i els cellers. Està pendent de confirmar la presència de l’Alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo.

Les dogues de roure i castanyer de velles botes de vi, recobertes de l’àcid tartàric deixat pel raïm en la seva transformació cap al vi, tornen a ser el llenç escollit per Sara Dalmau per a aquesta exposició. Per primera vegada, l’obra feta per l’artista sobre la part còncava de les dogues de roure i castanyer es podrà gaudir en l’espai que es podria considerar el “seu hàbitat natural”, un celler, perquè és d’on provenen, la qual cosa fa que aquesta exposició sigui especialment emotiva per Dalmau.

Els àcids tartàrics que cobreixen la fusta, resultat d’anys de contenir el raïm que havia de donar lloc al vi, fan de les dogues de roure i castanyer de les velles botes uns llenços de textura molt peculiar i amb un gran potencial, que la pintora va decidir explorar fa més d’una dècada. I en provar-ho, s’hi va enamorar.

 De dins les botes

Per descriure l’exposició, Sara Dalmau ens diu que “Les botes m’inspiren! La seva fusta vella, amb història, la sento propera, pròpia… I puc imaginar-me vivències, personatges, paisatges… El meu avi matern feia vi a l’Alta Alella. I, tal vegada, per aquesta informació genètica, gaudeixo tant de treballar amb dogues i de poder-vos-les oferir”.

L’obra de Sara Dalmau

L’obra de Sara Dalmau gira, gairebé sempre, al voltant de les dones i el món femení. Ella, sociòloga de formació i maquilladora per passió, utilitza en la seva obra no només les pintures, els pigments i les eines pròpies dels pintors, sinó també tot allò que li ve a les mans des d’un altre món com és el dels cosmètics: rímel de pestanyes, laca d’ungles… dos mons que es fusionen per fer-ne un de propi: el que ofereix l’obra de la Sara Dalmau.

“Pinto sobre fusta, perquè és el que més s’assembla a la pell de les persones, que tant m’agrada”, explica Dalmau, “la fusta reacciona com la pell quan la treballes”. I és per això que la fusta es converteix en el llenç sobre el que l’artista dóna vida al seu treball.

Sara Dalmau va descobrir l’atractiu de pintar sobre antigues dogues de roure, plenes d’història, tartàric i empremtes d’esforç fa més de deu anys. Els àcids tartàrics que cobreixen la fusta fan d’ella un llenç de textura molt peculiar i amb un gran potencial per ser explotat per l’artista. I Dalmau s’hi va enamorar.

Dels treballs de Dalmau sobre aquestes dogues de roure han sortit diverses col·leccions: Dones Tartàriques (2014), Vinum Dolium (2015), Temps de Verema (2015), Què Veus (2016), Hypatia: dona i seny (2017), inspirada en la figura d’Hypatia d’Alexandria, Dona i formiga (2018)… que s’han exposat en diversos espais. I ara De dins les botes, que, per primer cop, permet gaudir de l’obra de Dalmau en un celler.

Títol exposició: De dins les Botes

Autora:              Sara Dalmau

Dates:               Del 8 de febrer al 31 de març 2019

Lloc:                  Celler de Vilajuïga, Empordàlia

                          Carrer de Roses, 3 – 17493 Vilajuïga, Girona

Horari:               De 9:30 a 19 hores

Galeria de la col·lecció: http://saradalmausans.wixsite.com/romani

 

 

 

 

 

 

                

share